Beneficis de l'Oli de Neem

Què és el Neem?

L'oli de Neem és un subproducte d'un arbre endèmic de l'Índia i Birmània i propi de zones tropicals i subtropicals, conegut com arbre del Neem o del Nim (Azadirachta indica) entre altres noms. Es tracta d'un arbre perenne (no perd les fulles quan comença la tardor) que pot arribar a fer més de 20 metres d'altura i que no necessita grans quantitats d'aigua per a desenvolupar-se. Avui en dia, ia causa de la multitud d'usos que se li donen (des de la indústria farmacèutica fins en agricultura), es pot trobar pràcticament en totes les zones tropicals de la planeta, exceptuant aquelles àrees situades a una elevada altitud. La seva relació amb l'home data de mil·lennis enrere, ja que s'han trobat fulles de Neem en jaciments de 4.500 anys d'antiguitat a la conca de l'Indus, en l'actual Pakistan.

A part dels beneficis per a la salut que pot comportar, les propietats de l'oli de Neem com a insecticida i fungicida són de sobres conegudes en l'àmbit de l'agricultura ecològica, sent un producte 100% orgànic i respectuós amb el medi ambient. L'ús de la seva principal compost insecticida, la azadiractín, està més que estès en tot tipus de cultius per tot el món, tant en exterior com en cultiu interior, representant una excel·lent opció per a l'agricultura ecològica gràcies a les seves propietats com a repel·lent i insecticida. Avui ens centrarem en aquesta substància tan útil i veurem com pot ajudar-nos a mantenir un jardí sa i lliure de plagues.

Exemplar d'arbre del Neem (Foto: Ton Rulkens)
Exemplar d'arbre del Neem (Foto: Ton Rulkens)

Com es produeix l'oli de Neem?

Com succeeix amb gairebé qualsevol extracció a partir d'una planta o fruit, hi ha diverses tècniques per a separar els principis actius de la matèria vegetal. La més respectuosa amb aquests principis és, com també succeeix amb l'oli d'oliva, el premsat en fred de les llavors de l'arbre. Un altre sistema és el premsat en calent, que és més efectiu però conserva menys les propietats. Finalment, també es poden utilitzar solvents químics, sent en aquest cas el hexà el més comunament utilitzat.

No obstant això, amb aquest tipus d'extracció s'obté un oli de menys qualitat, que sol ser destinat a la fabricació de sabó. Si alguna vegada heu sentit la expressió "coca de Neem", es refereix al producte de rebuig que queda després del procés de premsat i separació de l'oli, que si bé conserva alguna de les seves propietats originals no té res a veure amb l'oli obtingut, que conté molta més quantitat de principis actius.

Composició de l'oli de Neem

L'oli de Neem conté gran quantitat de triglicèrids i compostos triterpenoides, sent aquests últims els que li atorguen el seu característic sabor amarg. D'entre els triterpenoides que el componen, l'azadiractina és el més conegut i estudiat com a insecticida, amb un contingut d'entre 300 i 2500 ppm depenent de el mètode d'extracció i de la qualitat de les llavors processades. També conté, en menor quantitat, esteroides com el campesterol, el beta-sitosterol o l'estigmasterol, tots ells compostos orgànics derivats del nucli del esterano.

Segons les anàlisis, i com a mitjana, els tres principals components de l'oli de Neem són l'àcid oleic (omega-9), que sol representar entre un 25 i un 50% del total, l'àcid hexadecanoic (àcid palmític) i l'àcid octadecanoic (àcid esteàric). A més, es troben també - en menor proporció - compostos com l'àcid linoleic (omega-6), l'àcid alfalinoleic (Omega-3) o l'àcid 9-hexadecanoic (àcid palmitoleic).

Molècula de azadiractín, principal compost insecticida del Neem
Molècula de azadiractín, principal compost insecticida del Neem

L'oli de Neem com a insecticida

Sense cap dubte, i deixant de banda les aplicacions medicinals que veurem més endavant, l'ús principal de l'oli de Neem és com insecticida d'ampli espectre per a un extens ventall de plagues potencials. Com hem comentat, el principal compost insecticida d'l'oli de Neem és un triterpenoide de la família dels limonoides anomenat azadiractín, que és un dels pocs insecticides aprovats per a l'agricultura ecològica. A més, el Neem conté altres metabòlits secundaris com la salanina, el meliantriol, la nimbina o la nimbidina (entre altres) que, encara que en menor mesura, presenten també propietats insecticides.

L'acció de la azadiractín és per contacte i per ingestió i es dóna a nivell hormonal, sent molt més efectiva en insectes en estat larvari que amb ous o adults. Principalment, inhibeix la producció de quitina, de manera que l'insecte no pot es desenvolupar correctament, sent-li impossible arribar al seu següent estat larvari i, per tant, morint sense haver-se pogut reproduir. A més, actua també com antinutrient, inhibint l'alimentació de l'insecte i reduint la taxa de proteïnes i aminoàcids en el seu organisme.

Per si fos poc, l'oli de Neem no afectarà insectes beneficiosos en els cultius com abelles, crisopes o marietes, presentant una molt baixa toxicitat per als mamífers i sent totalment biodegradable (es degrada després d'unes 100 hores d'exposició a la llum o en contacte amb l'aigua). A més, no sembla provocar resistència a les plagues tractades, un fet molt important per al cultivador. Com veiem, es tracta d'un gran aliat per al cultivador conscient amb el medi ambient i que vol repel·lir o tractar un elevat nombre de plagues, tant si es tracta de la part aèria de la planta (fulles i tiges) com de la zona radicular. Aquestes són les principals plagues que poden tractar-se amb Neem:

Tant pugons com formigues poden controlar-se amb el Neem
Tant pugons com formigues poden controlar-se amb el Neem

L'oli de Neem com a fungicida

Els beneficis que podem aconseguir amb l'oli de Neem no es limiten només a la seva acció insecticida. En efecte, alguns dels seus compostos tenen una alta activitat antifúngica, impedint el desenvolupament d'alguns dels més temuts fongs pel cultivador de cànnabis: míldiu, botritis i oïdi. Bàsicament, els compostos redueixen el grau d'acidesa en la superfície de les fulles, el que impedeix als fongs proliferar en elles. Resulta doncs una bona solució ja sigui per eradicar plagues d'insectes o com a fungicida.

Se sap a més que la seva potència s'incrementa en gran mesura al aplicar-lo amb el bicarbonat sòdic o el bicarbonat potàssic (aquest últim seria més efectiu contra el míldiu que el sòdic). Per això, la millor combinació per utilitzar l'oli de Neem contra fongs seria al costat del bicarbonat i en combinació amb un agent surfactant, com us expliquem a continuació.

Com utilitzar l'oli de Neem, dosi i aplicacions

Abans de realitzar aplicacions amb Neem o amb azadiractín, és molt important tenir en compte que, com tots els olis, és hidròfug, el que significa que costa molt incorporar-lo a l'aigua i que quedi una barreja homogènia. Per evitar això, haurem d'utilitzar algun agent surfactant perquè es barregi bé amb l'aigua i sigui així realment efectiu. Com a agent surfactant podeu fer servir sabó potàssic, un altre insecticida d'ampli espectre i totalment natural (aprovat per a l'agricultura ecològica), i que segur que molts cultivadors ja coneixem. A més, tots dos compostos nodriran també a les plantes independentment del mètode d'aplicació, ja sigui per polvorització (via foliar) o mitjançant regs.

Fruits i llavors de l'arbre del Neem
Fruits i llavors de l'arbre del Neem

D'aquesta manera, en moltes ocasions s'aconsellen els dos sistemes d'aplicació, ja que a l'usar-lo per via foliar actua com insecticida de contacte, mentre que per al reg posseeix certa acció sistèmica, romanent a la planta i combatent les plagues que s'alimentin d'ella . Podeu alternar els dos mètodes cada pocs dies, tant com preventiu (cada setmana o 10 dies) com per lluitar contra plagues ja establertes (cada 4-5 dies). Com olis podeu utilitzar l'extracte de Neem Neemazal de Trabe o l'oli de Neem BioNeem de Proteco, tots dos són d'excel·lent qualitat.

Oli de Neem contra insectes:

  • Via foliar o reg: 1-2ml d'Oli de Neem + 3-5ml d'agent surfactant (sabó potàssic) +1 litre d'aigua

Primer barrejarem bé l'aigua i l'agent surfactant. Després d'això, afegim l'oli de Neem i tornem a remenar bé la barreja fins que quedi homogènia. En reg es pot pujar una mica la dosi d'oli Neem fins 3ml per litre d'aigua.

Oli de Neem contra fongs:

  • Via foliar: 1-2ml d'Oli de Neem + 2-3g de bicarbonat + 3-5ml d'agent surfactant (sabó potàssic) + 1 litre d'aigua

Barregem primer l'aigua, el bicarbonat i l'agent surfactant. A continuació, afegim l'oli de Neem. No s'aconsella utilitzar bicarbonat sòdic en reg, podria causar una acumulació de sals en el substrat (per al reg podeu fer servir el bicarbonat potàssic).

Aplicació de farina de Neem:

  • Via foliar: 3-5g de Farina de Neem + 1 litre d'aigua
  • Reg: 1 g de Farina de Neem + 1 litre d'aigua
  • Barrejada amb substrat: 2-4g de per litre de substrat

L'ús de farina de Neem és cada vegada més popular, ja que resulta molt versàtil i és eficaç per tractar plagues de terra com els nematodes o la mosca de terra. Pot barrejar-se amb aigua tal i com hem vist amb l'oli, o directament barrejar-se amb el substrat o empolvorar sobre el mateix. Us recomanem el producte TRABE Farina de Neem ProNeem 450gr.

El Neem s'utilitza en agricultura orgànica a tot el món
El Neem s'utilitza en agricultura orgànica a tot el món

Altres usos del Neem

En agricultura, i a part de com a insecticida i fungicida, s'utilitza també la planta sencera com un excel·lent fertilitzant orgànic, que a més repel·lirà a plagues potencials com els tèrmits, les formigues o els nematodes. Se sol conrear també per reduir la desertificació de determinades zones, especialment a l'Índia, i es creu que pot actuar com un excel·lent absorbent de dóxido de carboni a l'atmosfera.

El Neem forma part de la medicina ayurvèdica des de fa segles, sent utilitzat per tractar malalties i símptomes com la febre, l'acne, els èczemes, la lepra, la malària o la tuberculosi. Les seves múltiples propietats terapèutiques (antisèptic, diürètic, contraceptiu, parasiticida, febrífug, etc.) han fet que se'l conegui com "l'arbre dels mil usos", encara que en cas de voler utilitzar-lo és aconsellable informar-se bé, especialment en cas de dones embarassades o lactants, així com de nens.

A més, el Neem pot utilitzar-se per obtenir gas metà a partir de la polpa, fabricar diferents cosmètics o produir sabó amb més escuma i capacitat detergent que els elaborats amb olis comestibles. En zones on el cultiu és tradicional, s'ha utilitzat durant segles en rituals i cerimònies religioses per purificar l'ambient.

Com podem veure, l'arbre del Neem és un excel·lent remei tant per combatre les plagues en agricultura com per nodrir les plantes, a més de presentar multitud de propietats interessants tant per a la indústria agrícola com per a la farmacèutica i cosmètica. No és d'estranyar que l'oli de Neem sigui tan apreciat!

Bons cultius Cannàbics!

Bibliografía consultada:

  • Neem: The Divine Tree. Azadirachta indica, Puri, H.S.
  • The Neem Tree: Source of Unique Natural Products for Integrated Pest Management, Medicine, Industry And Other Purposes, Schmutterer, H.
  • Neem: A Tree for Solving Global Problems, Vietmeyer, N. D.
  • Neem Oil and Crop Protection: From Now to the Future, Estefânia V. R. Campos, Jhones L. de Oliveira, Mônica Pascoli, Renata de Lima, Leonardo F. Fraceto
  • Repellent, Antifeedant and Insecticidal Effects of Neem oil on Microtheca punctigera, Adriana Yatie Mikami, Maurício Ursi Ventura
  • Properties and uses of Neem, Azadirachta Indica, Opender Koul, Murray B. Isman, C. M. Ketkar

Els articles publicats per Alchimiaweb, S.L. estan reservats a clients adults. Recordem als nostres clients que les llavors de cànnabis no figuren en el catàleg de la Comunitat Europea. Són productes destinats a la conservació genètica i al col·leccionisme, en cap cas al cultiu. Està estrictament prohibit germinar-les en alguns països, a excepció de les autoritzades per la Unió Europea. Recomanem als nostres clients no violar la llei de cap manera i no ens fem responsables del seu ús.

Comentaris a “Beneficis de l'Oli de Neem” (0)

Dubtes d'enviaments i pagaments

Els dubtes relatius als enviaments i pagaments els podeu consultar als apartats despeses d'enviament i Sistemes de pagament

Vols donar la teva opinió sobre "Beneficis de l'Oli de Neem" o preguntar sobre aquest post?

Es publica!

Assegura't que és un email vàlid. No es publica

Sobre aquest Blog cannàbic

El present bloc és el bloc oficial del Grow Shop Alchimia. Aquest bloc està dirigit exclusivament a majors de 18 anys.

Per comprar material per a l'autocultiu de cànnabis pots consultar lel nostre catàleg de llavors de marihuana, Growshop i parafernàlia


Subscriu-te al blog

Vols rebre totes les novetats, notícies i curiositats sobre el món del cultiu?

keyboard_arrow_up